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Food and Nutrition in Early Learning and Child Care Programs

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Overview

The Nova Scotia Food and Nutrition Standards in Early Learning and Child Care Programs have been updated to reflect the latest evidence to support healthy development and growth in young children.

The new standards are aligned with the current Canada’s Food Guide and continue to promote access to healthy food in supportive, responsive and inclusive eating environments.


These standards are followed in all regulated child care settings and reflect evidence-based, best practice, and local insights with respect to the following topics:

  • food and beverages offered and served
  • clean drinking water
  • baby-friendly practices
  • adapting the menu for infants
  • food safety
  • special dietary considerations
  • responsive feeding
  • fundraising with food and beverages
  • special functions
  • food marketing and advertising
  • inclusive food environments

Download the Manual

Infant feeding plan and Diverse feeding plan

Appendix H: Infant Feeding Plan (PDF 1.01 MB | Published: 12 May 2025)

Appendix I: Diverse Feeding Plan (PDF 0.94 MB | Published: 12 May 2025)


Information for Families

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Family Information Sheet (PDF 1.0 MB | Published: 8 May 2025)

Families can help to create supportive and inclusive food environments in early learning and child care programs.

Family involvement and communication is key to children’s development of healthy and positive attitudes towards food and eating.

For more information, please see the Family Information Sheet.

L’alimentation et la nutrition au sein des programmes d’éducation et de garde des jeunes enfants

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Vue d’ensemble

Les Normes régissant l’alimentation et la nutrition au sein des programmes d’éducation et de garde des jeunes enfants ont été mises à jour afin de tenir compte des dernières données sur comment favoriser le développement et la croissance sains chez les jeunes enfants.

Les nouvelles normes sont conformes au plus récent Guide alimentaire canadien et favorisent toujours l’accès aux aliments sains dans des environnements d’alimentation accueillants, inclusifs et sensibles aux besoins.


Ces normes, suivies dans tous les milieux de garde des enfants agréés, tiennent compte de pratiques exemplaires fondées sur les données et intègrent les perspectives locales sur les questions suivantes.

  • Aliments et boissons offerts et servis
  • Eau potable
  • Pratiques tenant compte des besoins des bébés
  • Menus adaptés aux nourrissons
  • Sécurité alimentaire
  • Restrictions alimentaires spéciales
  • Alimentation sensible aux besoins
  • Financement au moyen d’aliments et de boissons
  • Activités spéciales
  • Marketing et publicité alimentaires
  • Environnements d’alimentation inclusifs

Télécharger le guide

Plan d’alimentation pour enfants en bas âge et Plan d’alimentation distinct

Annexe H : Plan d’alimentation pour enfants en bas âge (PDF 1.08 MB | publié : 12 mai 2025)

Annexe I : Plan d’alimentation distinct (PDF 1.15 MB | publié : 12 mai 202)


Informations pour les familles

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Fiche d’informations pour les familles (PDF 1.0 MB | publié : 8 mai 2025)

Les familles peuvent aider à créer des environnements d’alimentation accueillants et inclusifs au sein des programmes d’éducation et de garde des jeunes enfants.

La participation des familles et la communication avec elles constituent des éléments essentiels du développement d’attitudes saines et positives envers la nourriture et l’alimentation chez les enfants.

Pour plus de renseignements, voir la fiche d’informations pour les familles.